Hoe ziet een persoonlijk interieur eruit?

Een persoonlijke interieur

Hoe leuk zou het zijn als het interieur, de omgeving waarin in je leeft, een afspiegeling is van je persoonlijkheid, interesses en leefwijze. Wanneer ik dit probeer te visualiseren denk ik aan: diversiteit, creativiteit, veelkleurigheid. Zoveel mensen, zoveel plaatjes. En ik word enthousiast.

Eerder schreef ik al dat ik graag de psychologie met interieur design combineer. Mensen en hun drijfveren blijven mij mateloos interesseren. Daarnaast hou ik van esthetiek: schoonheid in de vorm van een mooi beeld of mooie sfeer. In een interieur kun je bij uitstek mooie sferen creëren. En de gebruiker kan hier veel meer invloed op hebben dan vaak gedacht. Met invloed komt ook je impact. Hier gaat dit artikel over: de impact van een persoonlijk, levensgericht interieur.

Hoe leef je?

Als je niet goed weet wat je mooi vindt en waar je moet beginnen met het inrichten van je huis, kijk dan eerst naar hoe je leeft. Vraag jezelf af: wat doe ik graag? Welk ritme en gewoontes heb ik (of hebben we). Een kort voorbeeld: vrouw ‘X’ is 30 jaar, woont alleen, werkt in onregelmatige diensten in een ziekenhuis, is een tikkeltje chaotisch, heeft een heleboel sociale contacten, houdt van de ‘zoete inval’, groepen mensen over de vloer en van buitensporten. Een sleutelwoord zou hier zijn: structuur. Zowel haar chaotische en gastvrije aard vragen om een heldere indeling, slimme (en uit-het-zicht) opbergmogelijkheden, vaste plekken voor spullen, stevige, slijtvaste meubels (vanwege het intensieve gebruik). Ze zal zichzelf een plezier doen met een makkelijk te onderhouden en schoon te maken ruimte. Haar gasten zullen ook snel doorhebben hoe het werkt en een handje helpen ;). Tegelijk vraagt haar ritme en intensieve baan ook om comfort; een fijne plek waar ze tot rust kan komen, tijd voor zichzelf heeft. En denk bijvoorbeeld aan goede verlichting en raambekleding met het oog op de wisselende diensten.

Wat vind je belangrijk?

Wat iemand belangrijk vindt, komt regelmatig terug in het interieur. Is dat niet het geval, dan kan het gaan wringen en is het tijd voor actie. Als we even blijven bij voorbeeld ‘X’: haar waarden zouden kunnen zijn: open, klaar staan voor anderen, gastvrijheid, buiten leven, zorg voor de natuur. Deze waarden zou je terug kunnen zien in een open, gastvrije ruimte, natuurlijk materiaalgebruik, hergebruik, lokale producten, handgemaakte items, planten en bloemen. Je kunt gezien de liefde voor de natuur en de vele gasten ook denken aan de verbinding van buiten met binnen. Natuurlijke begroeiing, verschillende zitplekjes, een grote buitentafel, lichtjes, lantaarns, vuurtje… Ontstaan de plaatjes al in je hoofd?

Wie ben jij?

Tot slot het allerleukste ingrediënt wat mij betreft: WIE BEN JIJ? Wat is jouw persoonlijkheid? Waar hou je van? Waar gaat je hart sneller van kloppen? We gaan een beetje kleur, de saus, toevoegen. Een persoonlijkheid is een dynamisch geheel van denken – voelen – doen. Een combinatie van jouw eigenschappen. Dat bepaalt voor een deel ook je voorkeuren, je interesses. En het kan een goede leidraad zijn in de zoektocht naar jouw optimale inrichting. Denk aan vormen, kleuren, materialen, hard, zacht, oud, nieuw, licht en donker. Ook kunst, in allerlei vormen, is heel persoonlijk. Een persoonlijk interieur komt niet van een plaatje, maar zit in jou!

Kortom; het is goed om te kijken naar de manier waarop je leeft. Hoe kan jouw leefomgeving jouw ritme en leefwijze ondersteunen? Daarnaast is het van belang dat jouw leefwijze in lijn is met jouw waarden. Dat zorgt voor betekenis- en zingeving. Dit heeft een positieve uitwerking op jezelf en op de mensen in je leven. Tot slot geef JIJ kleur aan het interieur, met jouw persoonlijkheid en unieke voorkeur.

Ben je net zo enthousiast als ik en wil je aan de slag? 🙂 Stuur mij een berichtje via info@loodlijnpsychologie.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *