Hoe leef je en hoe sta je in het leven?

‘Onverstoorbaar, onuitwisbaar
Zijn de kleuren die we kiezen
Waarmee we geschiedenis schrijven’

Deze beginregels, uit een gedicht dat ik schreef in 2014, kwam ik weer tegen. Toen geschreven vanuit enige frustratie over hoe de acties van mensen niet altijd goed uitpakken. Nu ik het opnieuw lees, moet ik denken aan het werk dat ik graag doe; het combineren van psychologie en leefomgeving (interieur design). Ook in ons interieur maken we keuzes. We kiezen kleuren (of niet), we pakken extravert en levendig uit of hebben een hang naar ingetogen eenvoud en minimalisme.

Wanneer ik vertel dat ik psychologie en interieur met elkaar verbind, wordt vaak gedacht aan de psychologische werking van kleur. En ja, dat is één ding, dat we weten dat kleuren een bepaalde werking en uitstraling hebben. Echter, interessanter vind ik het, hoe het voor jóu werkt. Wie ben jij en welke keuzes maak je in het leven. Wat vind je belangrijk, hoe zit je in elkaar. Hoe werkt je leefomgeving vóór jou. Ik hou van bewuste keuzes, omdat dit regelmatig ook duurzame keuzes zijn, die recht doen aan de bewoners en hun omgeving.

Net als een kledingstijl, vertelt een interieur iets over mensen. Deze vorm van ‘storytelling’ vind ik het leukste wat er is. We hebben allemaal een verhaal te vertellen in het leven. Sommigen groots en meeslepend, anderen helder en doelgericht. Misschien weet je goed wie je bent en wat je wil. Maar zowel in het interieur, als in het leven kun je zoekend zijn. Stress, vermoeidheid, onzekerheid, een hoge lat: het ontneemt je soms de moed om een stap te zetten. Als de focus en helderheid ontbreekt, is het moeilijk goed aan je doelen te werken. In mijn werk als GZ-psycholoog trof ik allerlei mensen, regelmatig met ernstige problematiek. Het hebben van een huis, een eigen veilige plek is een voorwaarde om aan jezelf te kunnen werken. En wanneer dit een ondersteunende, inspirerende plek is, wordt het alleen maar beter is mijn ervaring.

Een leefomgeving die goed is afgestemd op hoe je leeft en wie je bent, geeft enorm veel energie en inspiratie. Daarom heb ik een combinatie bedacht. Je investeert in een plan voor een ruimte in je huis, maar er is ook ruimte om het te hebben over je idealen en je worstelingen. Wanneer dit samenkomt, ontstaat er in mijn ogen iets prachtigs. Niet in de laatste plaats, omdat het creatieve proces leidt tot ontspanning en inzicht!

Omdat ik jouw feedback op prijs stel in het verder uitbouwen van mijn aanbod, draai ik op het moment een pilot ‘Van Intern naar Extern’ tegen de helft van de prijs. Interesse? Kijk even op mijn website https://loodlijnpsychologie.nl/leefomgeving of stuur mij een berichtje via info@loodlijnpsychologie.nl.

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *